Welke gebouwen vallen onder de gevolgklassen GK1 en GK2?
Laten we beginnen met het uitleggen welke gebouwen onder de verschillende gevolgklassen vallen. Bij GK1 moet je denken aan bouwwerken met beperkte risico’s om te falen, zoals grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Voor deze gebouwen is een bouwmelding verplicht.
Complexere gebouwen en gebouwen waar meer risico’s aan kleven vallen onder GK2 of hoger en vereisen een vergunning. Appartementen en grotere commerciële gebouwen zijn daar goede voorbeelden van.
Hoe zit het met gecombineerde projecten?
Het kan natuurlijk voorkomen dat je aan een project werkt met verschillende typen gebouwen. Op basis van jurisprudentie geldt bij een gecombineerd project de hoogste gevolgklasse, maar dan alleen als het bouwwerk bouwkundig gezien één geheel vormt. Gaat het om twee of meer afzonderlijke gebouwen, dan geldt logischerwijs voor ieder bouwwerk de eigen regels.
Een voorbeeld duidelijk te maken waarom een verschil :
- Eén bouwwerk.
Gaat het in een project om een winkel (GK2) én een woonhuis (GK1) die één geheel vormen, dan geldt voor het complete gebouw GK2.
- Afzonderlijke bouwwerken.
Wanneer de eenheden bouwkundig van elkaar gescheiden zijn, gelden aparte regels per gebouw. Voor een winkel (GK2) moet de opdrachtgever een vergunning aanvragen, voor het woonhuis (GK1) moet hij een bouwmelding doen.
Tips om in de praktijk rekening mee te houden:
- Vergunningsaanvragen: Vraag altijd een vergunning aan voor het hoogste gevolgklasse-onderdeel. Zo voorkom je afwijzingen en vertragingen in het bouwproces.
- Bouwmeldingen: Voor afzonderlijke bouwwerken met GK1 kun je een gezamenlijke bouwmelding doen. Dit kan natuurlijk alleen als het om dezelfde bouwwerkcategorie gaat.
- Samenwerking: Werk nauw samen met kwaliteitsborgers. Zo voldoe je niet alleen gemakkelijker aan de wettelijke eisen, de samenwerking zorgt ook voor tijdige meldingen en vergunningsaanvragen.
Conclusie
Het blijft essentieel om de nieuwste richtlijnen van de Wkb te volgen. Daarom moet je ook de bouwkundige onderscheidingen tussen de verschillende gevolgklassen respecteren en hanteren. Niet alleen omdat het volgens de wet moet, maar ook om te zorgen voor een gestroomlijnd bouwproces.
Voor meer informatie en de laatste updates, bezoek de website van Woningborg Toetsing en Toezicht en IPLO.nl.