7 van de 10 woningen voldoen niet bij de eerste luchtdichtheidsmeting – en dat kost tijd en geld

Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen van kracht. Wat dat voor jou betekent, lees je hier. Belangrijk onder de Wkb: de luchtdichtheid van je gebouw moet aantoonbaar in orde zijn. Daarnaast helpt een goede luchtdichtheid bij het voldoen aan de BENG-eisen.

Hero afbeelding Naamloos 4

Zet in op een efficiënte werkwijze. Combineer de Wkb en BENG met WTT. Voorkom dubbel werk en extra kosten en krijg grip op de bouwkwaliteit.

Waarom is luchtdicht bouwen zo belangrijk? 

Uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) vloeit voort dat nieuwbouw moet voldoen aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). BENG-1 gaat over de maximale energiebehoefte per m² gebruiksoppervlak. En daar is luchtdichtheid een belangrijk onderdeel van. 

De QV10-waarde (de hoeveelheid luchtverlies per seconde, per m²) bepaalt hoe luchtdicht een woning is. Wanneer er voor de qv10-waarde wordt afgeweken van de forfaitaire waarde, is het verplicht om de luchtdichtheid van de thermische schil van het gebouw aan te tonen via een meting.

Zeven van de tien metingen voldoen bij de eerste poging niet aan de norm.

Dat betekent dat er: 

  • opnieuw gemeten moet worden
  • (schadelijke) vertraging opgelopen wordt 
  • extra kosten voor herstelwerkzaamheden zijn 

Kortom: je verliest tijd, geld en grip op je planning. 

"Met slimme voorbereiding, slimme metingen en inspecties voldoen we in één keer."

Hoe voorkom je dit? Drie adviezen van Woningborg Toetsing en Toezicht

1. Bereid je goed voor tijdens de planontwikkeling

Luchtdicht bouwen begint op de tekentafel. Besteed aandacht aan: 

  • Detaillering van aansluitingen 
  • Overgangen tussen bouwmaterialen 
  • Keuze van de afdichting in relatie tot krimp, uitzetten, belasting van de bouwonderdelen 
  • Een goede voorbereiding voorkomt fouten die je achteraf moet herstellen. 

2. Voer tussentijdse metingen uit 

Wacht niet tot het einde van het bouwproces. Plan een B-meting in na de cascofase. Zo weet je of je goed zit, en kun je nog op tijd herstellen, voordat de afwerking is gestart.

3. Laat vaker inspecties uitvoeren tijdens de bouw 

Extra inspectierondes helpen om fouten vroegtijdig te signaleren. Het verhoogt niet alleen de kwaliteit, maar zorgt er ook voor dat je bij de eindmeting niet voor verrassingen komt te staan. 

De oplossing voor luchtdicht bouwen ligt binnen handbereik. Door eerder en vaker te toetsen, voorkom je herstelwerk en vertraging. Je borgt de kwaliteit van het bouwproces én het eindproduct. Woningborg Toetsing en Toezicht speelt hierin een proactieve rol. Wij helpen de kwaliteit van het bouwproces te borgen.

 

Neem contact met ons op

Woningborg Toetsing en Toezicht zorgt voor grip op bouwkwaliteit. Zo stimuleren we een continue verbetercyclus bij onze klanten met toetsing op zowel het bbl als op goed en deugdelijk werk. Bel ons voor meer informatie: +31182 592 997